Ekonomi

Faizde tahmin yarışı kızıştı, arttıran var mı?

Birol BOZKURT

Piyasaların gözü ve kulağı 22 Haziran’da Merkez Bankası’nın faiz kararına çevrildi. Bu karar, yeni TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığındaki ilk faiz kararı olacak. Faiz artırım kararı nihai karar olarak kabul edilirken, ne kadar faiz artırımı yapılacağı konusunda farklı tahminler yapılıyor.

En yüksek tahmini yüzde 40 ile ABD bankalarından Goldman Sachs yaparken, Bank of America yüzde 25’e çıkmasını bekliyor. Deutsche Bank ise faiz oranlarının yüzde 20’ye çıkarılmasını beklediklerini ancak faiz artışının boyutu kadar TCMB’nin iletişim dili gibi faktörlerin de aynı derecede önemli olduğunu belirtti.

Goldman: Merkez Bankası faiz oranlarını yüzde 40’a çıkaracak

ABD merkezli banka Goldman Sachs, Fed’in Perşembe günkü toplantısında faiz oranlarını yüzde 40’a yükseltmesini bekliyor. Goldman Sachs’ın notunda, bankanın ekonomistlerinin beklentisinin TCMB’nin politika faizini yüzde 8,5’ten yüzde 40’a çıkaracağı belirtildi. Merkez Bankası’nın piyasa beklenti anketinde faiz oranının yüzde 17,5’e yükseltileceği öngörülmüştü.

BofA, TCMB’nin faiz oranını yüzde 25’e yükseltmesini bekliyor

Bank of America, Perşembe günü yapılacak toplantıda Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 25’e yükseltmesini bekliyor. Ekonomistlerin piyasada yayımladıkları raporda, varsayımlarından daha düşük bir faiz oranının bir faiz koridoru veya daha fazla faiz artırım sinyali ile desteklenebileceği belirtildi.

Düzenleme ve denetimlerin kademeli olarak kaldırılması beklenen raporda, “Kontrolleri kaldıracak bir anda büyük bir faiz artırımının daha az olası olduğunu görüyoruz” denildi. Raporda, “TCMB için iki yol mümkün. İlk yol, faiz oranlarını yükseltmek ve yavaş yavaş düzenlemeleri ve kontrolleri kaldırmaktır. Bu senaryoda, faiz oranını yüzde 25 veya daha düşük olarak ayarlamak ve daha fazla faiz oranı sinyali vermek mümkündür.

Deutsche Bank: TCMB’nin iletişim dili de önemli

Deutsche Bank, TCMB’nin faiz artırım patikaya ilişkin iddialarının yer aldığı bir rapor yayınladı. Banka, bu haftaki toplantısında faiz oranlarının yüzde 20’ye çıkarılmasını beklediklerini ancak faiz artışının boyutu ve TCMB’nin iletişim dili gibi faktörlerin de aynı derecede değerli olduğunu belirtti.

Banka, bu hafta TCMB’nin politika faizini 1150 puan artırarak yüzde 20’ye çıkaracağını duyurdu; Temmuz ayında piyasanın tepkisi nedeniyle 500 baz puan daha artış beklediklerini kaydetti. Deutsche Bank, Christian Wietoska imzalı 16 Haziran tarihli raporunda, bu faiz artırımlarının yılın geri kalanında politika faizini yüzde 30’a çıkarmak için yer bulacağını değerlendirdi.

Morgan Stanley’den 11,5 puanlık faiz artışı tahmini

Morgan Stanley ekonomistleri, Pazartesi günkü notlarında, TCMB’nin politika faizini 11,5 puan artırarak yüzde 20’ye yükseltmesini beklediklerini bildirdi. Banka, perşembe günü yapacağı toplantıda TCMB’nin politika faizini 11,5 puan artırarak yüzde 20’ye çıkarmasını beklediklerini kaydederken, bağlantıda enflasyon ve kademeli deregülasyon konusuna odaklandı. Morgan Stanley ekonomistleri Hande Küçük ve Alina Slyusarchuk Pazartesi günü yayımladıkları bir notta, pozitif reel faiz oranlarına işaret edecek seviyelere hızlı bir şekilde ulaşılmasını beklemediklerini söylediler.

TCMB-TBB toplantısı 23 Haziran’a ertelendi

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın, piyasanın yeni ekonomi yönetimi ve izlenecek politikalara ilişkin beklentilerini dinlemek üzere 19 Haziran Pazartesi günü TBB üyesi bankalarla bir araya gelmesi bekleniyordu. Edinilen bilgiye göre, söz konusu toplantı 23 Haziran Cuma gününe ertelendi. Bankaların gündeminde düzenlemeler, TCMB’nin dönüşüm hedefleri, kredi faiz limitleri gibi konular yer alıyor.

Bankaların Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile toplantıda dile getirdikleri konuların teknik yönüyle ilgili yapacağı görüşme, Perşembe günkü Para Politikası Kurulu toplantısının ardından bu nedenle ertelendi. Bankaların regülasyonları, TCMB’nin getirdiği dönüşüm hedefleri, kredi faiz sınırlaması üzerine bahisler var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu